26.07.2024 | Jan Šimek | Zápas

Kozákův comeback? Základ a neuznaný gól. Opava s Brnem se rozešly smírně

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Opavy v utkání 2. kola Chance Národní Ligy remizovali s Brnem 1:1. Do vedení šli po necelé půlhodině hry hosté zásluhou Romana Potočného. Domácí, v jejichž sestavě se po více než šestnácti letech objevil odchovanec a někdejší reprezentant Libor Kozák, v závěru první půle srovnali díky trefě Solomona Omaleho. Po změně stran se trefil i Kozák, ale jeho gól kvůli ofsajdu neplatil, a tak si oba celky rozdělily po bodu.
43' Omale
25' Potočný
7' Helešic
9' Omale
45' Kozák
52' Vincour
11' Šural
68' Janetzký
85' Granečný
86' Řezníček
87' Pernica
(po utkání) Musa Alli
90+1' Řezníček
Sestavy
A. Richter – Pejša (46. Mootoo), Srubek (33. Vincour), Janoščín, Helešic – Blecha, Omale, Ondráček (60. Rataj) – J. Málek (60. Čejka), Kozák, J. Rezek (88. Vladař)
Na lavičce: Babka, Hafera, Hýbl, Whiffen, Mužík
Trenér: Tomáš Zápotočný
Sváček – Šural, Lu. Pernica, Štěpánek – Smejkal (60. Alli), Nový (88. Hamza), Janetzký, Kubr (88. Jambor) – Potočný, Mateković (70. Jak. Řezníček), Kronus (60. Granečný)
Na lavičce: Mucha, Mičuda
Trenér: Jaroslav Hynek
Rozhodčí: Orel – Hájek, Beneš • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1493

Komentář

V úvodu utkání byli aktivnější hosté, ale vyloženou příležitost si nevypracovali. Do vedení mohla jít Opava, ale Blecha pohotovou střelou po přihrávce Málka napálil boční síť hostující brány. Vzápětí udeřilo na opačné straně. Kubr centrem z levé strany našel ve vápně Romana Potočného, jenž se prodral před Helešice a střelou bez přípravy k tyči otevřel skóre.

Slezané přidali na ofenzivní aktivitě a v závěru prvního poločasu se dočkali vyrovnání. Po Blechově rohu míč propadl za Sváčka, který sváděl souboj s Kozákem, na pětku. Tam číhal domácí středopolař Solomon Omale a pohotovou dorážkou poslal míč do sítě – 1:1.

Krátce po změně stran se opavskému publiku připomněl místní odchovanec Janetzký, aktuálně v dresu Zbrojovky, jenž šajtlí napálil z první odražený balon těsně nad břevno domácí brány. Pak dvakrát zahrozili domácí. Čejka obešel dva protihráče a jeho prudkou přízemní ránu zastavila tyč Sváčkovy svatyně.

Ten krátce nato kapituloval po Kozákově trefě, jenže radost opavských borců trvala krátce, protože ji zhatil ofsajd. Slezané dál tlačili, ale druhý gól přidat nedokázali. V závěru byl navíc po druhé žluté kartě vyloučen hostující Řezníček, který spílal rozhodčímu Orlovi poté, co se Brňané dožadovali penalty po zákroku na Alliho. 

Další branka nepadla, a tak duel v Městských sadech skončil remízou. Slezané získali z úvodních dvou domácích utkání sezony dva body. Brňané mohou být spokojenější, z prvních dvou venkovní zápasů vytěžili čtyři body. V dalším kole se Opava představí ve Varnsdorfu, Zbrojovku čeká duel na půdě Chrudimi. 

Ohlasy trenérů

Tomáš Zápotočný (Slezský FC Opava): „Byl to pro mě infarktový zápas. První poločas jsme odehráli katastrofálně. Přišlo mi, jako bychom se sešli někde na plácku a šli jsme si zahrát. Hráči neplnili, co jsme si řekli. Musím říct, že poločas byl pro nás milosrdný. Zbrojovka dominovala na míči. Mrzí mě, že si to tak zkušený mančaft nevyhodnotí, kde ve hře jsou problémy. Přešli jsme do rozestavení 4-4-2 a klukům musím za druhou půli poděkovat. Utkání jsme mohli zlomit na svou stranu, ale tento bod beru. Návrat Kozáka? Líbilo se mi, že před zápasem si vzal slovo. V utkání dirigoval hráče, pomáhal nám. Vydržel fyzicky, a to je krásné. O tom jsem ale nepochyboval. Myslím, že jeho výkony půjdou nahoru.”

Jaroslav Hynek (FC Zbrojovka Brno): „Myslím si, že jsme sedmdesát minut hráli, jak jsme chtěli. Ve hře jsme měli mechanismy, které jsme v ní chtěli vidět. Zápas jsme velice dobře rozehráli, dali jsme gól. Pak jsme si ho ale mohli prohrát zbaběle rozehranou standardní situací. To byla asi naše největší hrubka v první půli. Pak jsme si vše vyříkali, ale dojeli jsme na nepřesnosti a kondici. Musíme na ni dále a více pracovat, abychom zvládli celých devadesát minut. Na druhou stranu máme z čeho vycházet, což je nejpozitivnější. Ze dvou venkovních zápasů každopádně máme čtyři body, což je dobrý krok a věříme, že tuto sérii prodloužíme.”