23.08.2024 | Jakub Holínka | Zápas

Prostějov brankou ze závěru porazil Jihlavu. Rozhodl dvougólový Habusta

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v rámci 7. kola Chance Národní Ligy porazili na domácím hřišti Jihlavu 2:1. Domácí poslal po pětadvaceti minutách hry do vedení Jakub Habusta. Krátce před pauzou ale vyrovnal svým prvním gólem v sezoně Justin Araujo-Wilson. Na další branku se čekalo až do samotného závěru pátečního střetnutí. Znovu se o ni postaral jednatřicetiletý Habusta, který tak nasměroval svůj tým k výhře a posunu tabulkou. Jihlava je stále bez výhry na posledním místě.
28' Habusta
88' Habusta
41' Araujo-Wilson
63' Habusta
40' Pešek
54' Boussou
90+3' Smutný
Sestavy
Vejmola – Lehovec, Carneiro, Žák (90+4. Imider), Šindelář, Lahodný (73. Matocha), Ševčík, Habusta, Vybíral (64. Hrdlička), Bartolomeu (64. Zapletal), Koudelka (90+4. Bielan)
Na lavičce: Neuman, Látal, Trunda, Vagner
Trenér: Radim Kučera
Jágrik – Chytrý, Štětka, Šancl (56. Selnar), Araujo-Wilson (64. Záhradník), Křivánek, Hošek, Křehlík (56. M. Lacko), A. Čermák, Pešek (89. Smutný), Boussou
Na lavičce: Trešl, Haala, Labaran, Sládek, Abdulfatai, Franěk, Vítek
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Vokoun – Matoušek, Bělák • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 917

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Diváci na stadionu Za místním nádražím v Prostějově sledovali opatrný úvod zápasu, ve kterém nechtěl ani jeden z týmů udělat chybu. Poprvé je zvedla ze sedadel střela Filipa Žáka v 5. minutě, která skončila v síti, pro zřejmý ofsajd ale gól být uznán nemohl. V 11. minutě poprvé zahrozili také hosté, přízemní střela Justina Arauja-Wilsona ale prolétla vedle levé tyče. O deset minut později napřáhl ke střele kousek za šestnáctkou Miroslav Křehlík a jeho jedovatá rána nadělala Luďku Vejmolovi problémy, gólman Prostějova ale změnu skóre nepřipustil a vyrazil míč na roh. 

Ve 27. minutě se poprvé domácí publikum rozjásalo, když Filip Žák zblízka doklepl po střele Roberta Bartolomea míč do sítě, zvednutý praporek pomezního sudího ale jejich radost rychle utišil. O minutu později se už ale domácí dočkali, Adam Jágrik vyboxoval míč pouze do míst, kde stál Jakub Habusta, který po rychlém zpracování vyslal nechytatelnou ránu do levého horního rohu a poslal Prostějov do vedení. Domácí úvodní branka nakopla a v následujících minutách se tlačili před branku Jágrika, byli to ale hosté, kdo udeřil. Ve 41. minutě srazila domácí obrana míč ve vápně pouze na kopačky Justina Arauja-Wilsona, který se rychle zorientoval a přízemní střelou do vzdálenější poloviny brány propálil Luďka Vejmolu. Do pauzy se již více nestalo a o poločase tak v Prostějově svítilo skóre 1:1.

Do 2. poločasu nastoupily oba týmy beze změn a hned v úvodu mohli jít do vedení hosté. Své individuální dovednosti prokázal Justin Araujo-Wilson, který se protáhl kolem dvojice domácích obránců a kousek za šestnáctkou vypálil, jeho polovysokou střelu mířící na zadní tyč ale vyrazil Luděk Vejmola na roh. Jihlava pokračovala v dobrém startu do druhé půle a o tři minuty později pořádně vylekal Luďka Vejmolu Miroslav Křehlík, jeho rána z hranice šestnáctky ale prolétla těsně vedle pravé tyče. Krátce poté se obraz hry znovu vyrovnal a k vidění byl boj o každý metr hracího pole. Další velká šance se zrodila v 63. minutě, kdy si na kroucený centr Radka Lehovce nejvýše naskočil na zadní tyči Kauan Carneiro, svojí prudkou hlavičkou ale pouze orazítkoval břevno. 

Právě vytáhlý brazilský obránce byl častým adresátem centrů prostějovských, jeho další pokusy hlavou ale mířily mimo branku Jágrika. Hra se další minuty přelévala spíše kolem středového kruhu a ani jedno z mužstev si další větší šanci ke skórování nepřipravilo. Pět minut před koncem si dobrou šanci vytvořili hosté, když si na centr Matúše Lacka na malém vápně naskočil Michal Zahradník, z dobré pozice ale branku hlavou netrefil. Do praxe se dostalo známé pravidlo nedáš dostaneš, v 88. minutě se volný prostor na pravé straně otevřel Janu Koudelkovi, který poslal přesný pas do vápna na nabíhajícího Jakuba Habustu a ten míč poslal z první po zemi na zadní tyč mimo dosah Jágrika. V samém závěru nastaveného času mohla Jihlava vyrovnat, po dlouhém centru do vápna propadl míč přes několik hráčů a skončil až na zadní tyči, odkud se odrazil před bránu, Michal Smutný ale v obrovské šanci z dorážky branku netrefil. Utkání tak končí výhrou domácího Prostějova 2:1, když obě branky vstřelil Jakub Habusta. Jihlava i nadále zůstává v nové sezoně bez výhry a krčí se na posledním místě tabulky.