10.08.2024 | Josef Janda | Zápas

Zbrojovka po domácím debaklu využila přesilovku a zvítězila v Táboře

Foto: fctaborsko.cz
Fotbalisté Brna v pátém kole Chance Národní Ligy zdolali Táborsko 1:0 a připsali si druhé vítězství v této sezoně. Domácí Jihočeši hráli od 33. minuty bez vyloučeného Matouše Varačky, jediný gól zápasu vstřelil čtvrt hodiny před koncem střídající Jakub Řezníček. Zbrojovka po dvou porážkách a především debaklu na Srbské od Varnsdorfu 1:6 zabrala a v průběžné tabulce se posunula na páté místo. Táborsko doma podruhé v řadě nebodovalo a je třinácté.
bez branek
77' Řezníček
33' Varačka
79' Bláha
57' Potočný
82' Janetzký
89' Polák
Sestavy
Pastornický – P. Novák, Tusjak, Koné (46. Nsunzu), Foltyn (84. Heppner) – Bláha, Kateřiňák, Dordič (84. J. Mach), Nečas (57. Plachý), Varačka – Šašinka (46. Kubovský)
Na lavičce: Kerl
Trenér: Roman Nádvorník
Sváček – Hamza, Granečný, Nový, Štěpánek – Gyamfi (56. Kubr), Texl (70. Polák), Jambor (56. Jak. Řezníček), Janetzký – Kronus (70. Švancara), Potočný (85. Mateković)
Na lavičce: Mucha, Mičuda
Trenér: Jaroslav Hynek
Rozhodčí: Zaoral – Lakomý, Mikeska • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 890

Komentář

Táborsko se v první půli příliš do šancí nedostávalo, nicméně první příležitost utkání si vytvořili právě domácí. Kateřiňák poslal už v šesté minutě balon na Dordiče, tomu však k zakončení před gólmanem jeden krok chyběl. První nebezpečnou střelu Zbrojovky obstaral po čtvrthodině Janetzký. Jeho ránu domácí srazili na roh, po kterém se dostal k hlavičce Štěpánek. Při Táborsku ale stálo štěstí, jelikož hlavička skončila těsně vedle tyče Pastornického brány.

Hodně diskutovanou situaci nabídla 24. minuta. Novák poslal skluzem zezadu k zemi Potočného, který už byl v šestnáctce. Rozhodčí Zaoral ale penaltu neodpískal a Brňané byli hodně rozhořčení. Větší radost mohli mít hosté v 33. minutě. Kronus postupoval na brankáře Táborska sám, jenže Varačka ho poslal zezadu faulem k zemi. Varačka zatáhl za záchrannou brzdu a viděl za to červenou kartu.

Táborsko se po vyloučení více zatáhlo a podařilo se mu uhrát do poločasu bezbrankovou remízu. V poslední šanci první půle z třetí nastavené minuty našel Gyamfi před brankou Jambora, který nepropálil prostor před sebou. Velká šance Zbrojovky skončila Koného blokem.

Druhý poločas začalo oslabené Táborsko aktivně a po devíti minutách zakončoval z těžké pozice Dordič, jenže branku netrefil. Zbrojovka stupňovala tlak a Granečný v 73. minutě pálil k tyči. Gólman Pastornický se natáhl a povedenou ránu zneškodnil.

Trenér Zbrojovky Hynek měl šťastnou ruku při střídání. Jakub Řezníček se prosadil po 21 minutách na hřišti. Domácí před jeho trefou dlouho odolávali a bylo jen otázkou času, kdy inkasují. Táborští nejprve srazili střelu Švancary, pokračování akce už ale skončilo gólem. Na centr z pravé strany si v 77. minutě naběhl zkušený Jakub Řezníček, který neatakován poslal hlavou balon do sítě.

Závěrečné minuty nabídly šance na obou stranách, gólman Pastornický ale svůj tým podržel. Domácí tak měli šanci na bod až do poslední nastavené minuty, jenže ze standardky těsně před vápnem ani z rohového kopu to Táborsku nevyšlo.