18.08.2024 | Daniel Ryl | Zápas

Žižkov si poradil s Táborskem, doma naplno bodoval podruhé v řadě

Foto: fkvz.cz
Fotbalisté Žižkova v šestém kole Chance Národní Ligy zvítězili na domácí půdě nad Táborskem 3:1 a navázali na dva týdny starý triumf nad Prostějovem. Viktoria pod vysílačem vedla po trefě Milana Jiráska z 36. minuty. Na tu sice ve druhém poločase odpověděl střídající Jan Mach, Pražané ale pak znovu odskočili díky gólům Augusta Batioji a Tomáše Necida. Žižkov se v průběžné tabulce posunul na sedmé místo, Táborsko prohrálo čtvrtý z posledních pěti zápasů a kleslo na patnáctou pozici.
36' Jirásek
74' Quintero Batioja
87' Necid
69' Mach
26' Jirásek
35' Fišl
60' Petrák
89' Skopec
Sestavy
Melichar – M. Richter (88. Tregler), Broukal, Fišl, Divíšek (58. Klusák) – Petrák, M. Hönig (58. Muleme) – Batioja (79. Sixta), Jirásek, Prošek (58. Gembický) – Necid
Na lavičce: Kotek, Řezáč, Sodoma, Toula
Trenér: Marek Nikl
Pastornický – Plachý, Nsunzu (46. Nečas), P. Novák, Heppner (83. Skopec) – Tusjak, Koné (58. J. Mach), Bláha, Kateřiňák, Dordič (46. Foltyn) – Novotný (77. Kubovský)
Na lavičce: Kerl, Schindler
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Černý – Dohnálek, Bělák • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1221

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Už ve třetí minutě na sebe upozornil Batioja, když si šikovně vyvezl míč z pravé strany na osu hřiště a slabší střelu zpoza vápna k levé tyči musel Pastornický vyškrábnout. Velmi slušně zaplněné žižkovské tribuny sledovaly spíše boj, ale i náznaky šancí. Novotný neúspěšně usměrnil míč na přední tyči, a kdyby ho ještě pouštěl, nabíhající Dordič by ho uklízel do prázdné branky.

Aktivní Batioja následně na levé straně dobře obešel obránce a pobídl Necida, jehož utaženou střelu vykopl Pastornický levou nohou. Vzápětí si připsal povedený zákrok také Melichar, jenž se parádně vrhl k pravé tyči po hostující střele. V dalších minutách však fotbalové kvality ubylo.

Táborsko mělo mírně navrch, ale šance nepřicházely. A jelikož se Jihočeši nevyvarovali ani chybiček vzadu, přišel trest. Zaváhání při rozehrávce zužitkoval u rohového praporku Hönig, pro jehož pobídku z rohu hřiště do vápna musel táborský brankář ven z branky a po neúspěšném souboji s Necidem propadl míč na vápno. K šestnáctce pak přiběhl Milan Jirásek a technickou střelou uklidil míč do prázdné branky Táborska.

Hostům tak byla optická převaha k ničemu, což platilo i v úvodu druhé půle. Další ztrátu míče mohl trestat Necid, který z hranice půlícího kruhu viděl táborského brankáře daleko z branky, ale střelu přes polovinu hřiště poslal jen vedle. Ačkoliv byla Viktoria herně pasivnější, zůstala nebezpečnější. Utažená střela Jiráska zpoza vápna však letěla pouze mimo.

O tři minuty později už se ale skóre měnilo, a to na druhé straně. Rohový kop na zadní tyč propadl ke střídajícímu Janu Machovi, který svou hlavičku usměrnil k tyči. Vzápětí mohl dokonat obrat Novotný, ale jeho lehkou hlavičku po Nečasově centru zprava dokázal pokrýt pohotový Melichar.

Žižkov následně dokázal hostující tlak utlumit, převzal iniciativu a šel podruhé do vedení. Parádní střelu ze střední vzdálenosti dokázal táborský brankář vyrazit, poté mu ale obránci příliš nepomohli, jelikož zcela nehlídaný Augusto Batioja měl jednoduchou pozici a uklidil míč do horní části branky.

Táborsko se nadechovalo k závěrečnému tlaku, ale série centrů byla od úspěchu daleko. Jihočeši zakončovali jen mimo, což platilo také o zajímavé hlavičce Kateřiňáka. Vzápětí bylo hotovo, jelikož žižkovští zužitkovali svůj brejk po pravé straně, který zakončil na levé tyči nehlídaný Tomáš Necid. Táborsko už pak nemělo psychické ani fyzické síly na obrat, tudíž protáhlo svou sérii bez výher na pět zápasů, zatímco Viktoria bere druhý triumf v sezoně.