31.07.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Žižkov veze bod z Hané, góly padaly jen v úvodu

Foto: fkvz.cz / Svatopluk Samler
Fotbalisté Olomouce ve 3. kole Chance Národní Ligy remizovali se Žižkovem 1:1. V utkání padly góly hned v úvodu. Centr ze strany hosté prodloužili na Fišla, který v 5. minutě otevřel skóre utkání. Sigma odpověděla záhy, kdy po rychlé akci srovnal Amasi. Ve druhé půli měly oba týmy šance na zlomení zápasu na svou stranu, ale další branku diváci neviděli.
9' Emmanuel Amasi
4' Fišl
27' Rydval (vedoucí týmu)
38' Brožek (trenér)
57' Toula
64' Prošek
84' Richter
90+1' Řezáč
Sestavy
Digaňa – Křišťál, Beneš, Matys, Elbel – Fabiánek (70. Bednár), Israel (78. Kramář) – Mikulenka (46. Huňa), A. Uriča (70. Ikugar), Amasi – Muritala (70. Proniuk)
Na lavičce: Macík, Coufal, Stryk, Jalovičor
Trenér: Miloslav Brožek
Melichar – M. Richter, Broukal, Fišl, Řezáč – Tregler (79. Sodoma), Gembický (46. Prošek), Petrák – A. Toula (67. Necid), Sixta (67. Batioja), Hönig (90+2. Bárta)
Na lavičce: Kotek, Divíšek, Muleme, Jirásek
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Lovětínský – Pečenka, Mojžíš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 345

Komentář

V rámci 3. kola Chance Národní Ligy se spolu utkaly dva celky z dvou posledních míst. Olomoucká Sigma v prvních dvou kolech po prohře 0:3 v Chrudimi a remíze 0:0 s Prostějovem získala pouze bod. Ne o moc lépe na tom byl Žižkov. Ten sice dokázal skórovat, v prvním kole ale uhrál doma pouze remízu s Varnsdorfem, následně padl 1:4 doma s Líšní.

Do úvodu utkání ale vstoupili právě hosté mnohem aktivněji. Hned si tvořili šance, Olomouc naopak úplně zaspala. A z toho pramenil také první gól, který zapsal Daniel Fišl už ve 4. minutě. Rohový kop z levé strany byl rozehrán nakrátko, pak přišel prodloužený centr na zadní tyčku, kde zůstal hráč Žižkova úplně osamocen a hlavou balon usměrnil do branky.

Sigma ale paradoxně po gólu začala hrát mnohem lépe. Už v 9. minutě vyrovnal Moses Emmanuel Amasi, poté, co míč do vápna dostal Muritala, který si zasekl před obráncem, pak ale nevypálil, spíš se štěstím přihrál zpět na levou stranu, kde se právě volný Amasi dostala k doklepnutí do prázdní branky.

Sigma ještě několik minut hýřila aktivitou, v podstatě soupeře vymazala z jakékoliv útočné hry a sama si tvořila šance. Jenže je nedokázala proměnit. Muritala s Israelem byli hodně aktivní a jejich spolupráce přinášel hodně příležitostí. Postupem času ale aktivita opadla.

Do druhé půle hosté hned prostřídali, ale obraz hry se neměnil. Tempo stále více a více opadávalo a začal se z toho stávat spíš fotbal obranný s občasnou šancí. Po hodině hry mohl na svou stranu utrhnout vedení Elbel, ke kterému se od brankáře Melichara odrazil míč po střele jiného Hanáka, jenže Elbel nedokázal do prázdné branky balon usměrnit. Na druhé straně pak mohl v 71. minutě poslat svůj tým do vedení Václav Prošek, který přesprintoval obranu a běžel na branku víceméně sám, jenže nakonec ve sprintu zakopl a ani nezakončit.

O moc více toho už utkání nenabídlo. Týmy se rozešly smírnou remízou 1:1 a body si rozdělily. Jak Olomouc, tak Viktoria Žižkov navýšily své konto o jeden bod, a oba tak přeskočily Jihlavu, která spadla až na dno tabulky.