20.07.2024 | Roman Zajíček | Zápas

Zlín dohrával v deseti, z Líšně při vstupu do Chance Národní Ligy odvezl bod za remízu

Foto: sklisen.com
Fotbalisté Zlína remizovali v úvodním kole Chance Národní Ligy na hřišti Líšně 0:0. „Ševci“ hráli od 55. minuty bez Rudolfa Reitera, který byl po druhé žluté kartě vyloučen, v průběhu zápasu jim také dvakrát pomohla tyč. Gól nicméně nepřinesly ani šance domácích Jihomoravanů, ani možnosti na straně ještě donedávna účastníka nejvyšší soutěže. Zlín tak v součtu s minulou sezonou čeká na ligovou výhru již devět utkání.
bez branek
bez branek
40' Sokol
90' Raab
43' Poznar
45+1' Reiter
55' Reiter
90' Černín
90+2' Molek (masér)
90+3' Ndiaye
90+4' Bartošák
Sestavy
Vajner – Ilko, Jeřábek, Joković, Lutonský – Sedlák – Dudl (81. Vlasák), Dziuba, M. Polášek (72. Aldin), Sokol (72. Rolinek) – Silný (87. Raab)
Na lavičce: Ulrich, Gerža, Hapal, Mach, Kratochvíla
Trenér: Petr Maléř
S. Dostál – Reiter, Simerský, Černín, Bartošák – Nombil (90+1. Kulíšek), Didiba – Buchvaldek (36. Tkáč), Načkebia (90+1. Š. Polášek), Machalík (72. Brandner) – Poznar (72. Ndiaye)
Na lavičce: Rakovan, Ovesný, Slouk
Trenér: Bronislav Červenka
Rozhodčí: Zaoral – Dohnálek, Lakomý • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 934

Komentář

V prvním poločase se hrál atraktivní fotbal plný šancí. Jako první vypálil Načkebia, který pořádně protáhl brankáře Vajnera. „Marvani“ se ale necítili jako nějaký chudý příbuzný a během krátké chvíle si vytvořili tři gólové šance. Nejprve Silného nůžky roztleskaly publikum a rozchytaly Dostála, posléze Poláškova dělovka proletěla jen těsně vedle levé tyče a branková konstrukce pak zazvonila po standardce Sokola. „Ševci“ měli v závěru úvodního dějství mírnější územní převahu, ale nic ze svých centrů nevytěžili. 

I ve druhém poločase se děly zajímavé věci. Hosté do něj vstoupili aktivněji a byli lepší. Nicméně jen do 55. minuty, kdy Reiter fauloval ve středu hřiště Sokola, a jelikož vyfasoval už svou druhou žlutou kartu, putoval rovnou do sprch. Z následné standardky mohla Líšeň udeřit. Sokol našel hlavičkujícího Jokoviče, který z výhodné pozice orazítkoval břevno zlínské brány. Do vedení však mohl jít i oslabený Zlín. Po dlouhém autu míč doplachtil až na malé vápno, kde si ho málem do vlastní sítě srazil domácí kapitán Jeřábek. Duchapřítomný všudybyl Vajner vytáhl fantastický zákrok a konečky prstů odpravil míč nad svou bránu. 

Fanoušci se rozhodně nenudili. Centr Dudla propadl na levou stranu vápna, kde byl Sokol a jeho utěšenou pumelici musel vychytat Stanislav Dostál. Přesilovkový tlak Líšně neustával, přetažený Lutonského roh propadl na zadní tyč, kde byl Jeřábek. Jeho hlavička šla přesně do levé zlínské šibenice, leč někdejší hráč Brňanů Černín díky své výšce vytáhl hlavičkou míč z brankové čáry. 

Rozhodnout mohl také střídající Aldin, jenž měl otevřenou dálnici, procpal se až za hranici velkého vápna a se svou střelou mohl rozhodně naložit lépe. Místo technické rány volil tvrdý pokus. Vše mohla rozseknout devadesátá minuta. Po přetaženém rohu nejprve střílel Dziuba, odražený míč pak patičkou chtěl dopravit do sítě střídající Raab. Zlínský brankář se ale roztáhl na brankové čáře a stal se hrdinou svého týmu.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Důkladně jsme se na soupeře připravovali, měli jsme o něm přehled. Sestavu jsme skoro trefili a pracovali v týdnu na detailech. Zlín má vysoké hráče, kteří umí zahrozit, včetně dlouhých autů. Hráli jsme dobře, kluci plnili naše pokyny, i přes kvalitu soupeře jsme si vytvořili velké šance a je škoda, že jsme je neproměnili. Hráli jsme přesilovku, což změnilo ráz druhého poločasu, který jsme nezačali dobře. Duel se díky tomu otočil, trefili jsme břevno a mohli jsme klidně zvládnout zápas vítězně. Brankář Dostál svůj tým v závěru podržel. Je to škoda, pocity jsou smíšené. Bod bychom před zápasem brali, teď si myslím, že jsme mohli vytěžit o něco víc.“

Bronislav Červenka (FC Zlín): „Musíme být s bodem spokojení, protože jsme hráli dlouhé oslabení. Soupeř nás tlačil, měl dobré šance. Kluci to výborně odbránili. Odehráli jsme poměrně rozpačitý první poločas, který byl hodně nervózní, nebyli jsme na míči, nebyli jsme přesní. Ve druhém poločase jsme už byli klidnější a hru kontrovali. Jenže vše ovlivnilo vyloučení a soupeř následně nebezpečně hrozil. Jak už jsem říkal v úvodu, bod musíme brát, Líšeň má kvalitní tým, což v Chance Národní Lize dlouhé roky prokazuje.“