předevčírem | Daniel Ryl | Zápas

Zbrojovka po prohře na Žižkově klesla na dno tabulky. Dvakrát se trefil Necid

Foto: Svatopluk Samler (fkvz.cz)
Fotbalisté Zbrojovky Brno podlehli v 13. kole Chance Národní Ligy Žižkovu 2:4, poosmé v řadě nevyhráli a v aktuální tabulce se dostali na poslední 16. místo. Jihomoravanům v Praze nepomohly ani dvě branky Romana Potočného. Hrdinou domácí Viktorie se stal Tomáš Necid. Bývalý reprezentant se prosadil dvakrát a zvýšil svůj náskok na čele ligového pořadí střelců. Hattrick mu sebral vlastním gólem hostující Filip Štěpánek. Vítězství Žižkova, který se posunul na čtvrtou příčku tabulky, ještě v závěru pojistil střídající Dominik Gembický.
20' Necid
30' Necid
73' Štěpánek (vl)
85' Gembický
17' Potočný
43' Potočný
37' Sodoma
45' Potočný
90+3' Texl
Sestavy
Melichar – M. Richter, Broukal, Fišl, Divíšek (78. Klusák) – Petrák, Tregler – Vaníček (69. Gembický), Sodoma (69. Batioja), M. Hönig (69. Prošek) – Necid (90+1. Sixta)
Na lavičce: Kotek, Muleme, Řezáč, Jirásek, Žiga
Trenér: Marek Nikl
Mucha – Hamza, Štěpánek (90. Luděk Pernica), Texl – Granečný, Janetzký, D. Polášek (46. Polák), Kubr (69. Toman) – Švancara (46. Smejkal), Potočný, Kronus (80. Večeřa)
Na lavičce: Sváček, Šlapanský, Mičuda, Mateković
Trenér: Jaroslav Hynek
Rozhodčí: Orel – Mokrusch, Kotalík • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 2088

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Už v páté minutě se po Vaníčkově centru zavěsil do vzduchu Fišl, jehož prudkou hlavičku dokázal hostující brankář pokrýt. V dalších minutách však byla Zbrojovka aktivnější, zatímco Žižkov hledal tempo. Když už přece jen chytil rytmus, přišla Richterova chyba v kombinaci, po které utekli hosté do brejku a na jeho konci stál Roman Potočný. Ten v sedmnácté minutě z pravé strany vápna trefil horní část branky.

Vedení však Brňanům vydrželo jen tři minuty. Žižkov dobře otočil hru na polovině hřiště, čímž vyslal do úniku Tomáše Necida. Zkušený útočník musel podstoupit souboj se Štěpánkem, nakonec však v pádu poslal míč do branky. Desetiminutovku faulů a ošetření ukončil rohový kop Viktorie. Po něm míč dopadl k zadní tyči, kde ho Tomáš Necid usměrnil do sítě a Mucha se k levé tyči přesouval marně.

Vzápětí mohl udeřit pro změnu Hönig, jelikož hostující gólman nevystihl padající míč, ale domácí hráč dostihl balon pozdě a z velkého úhlu trefil jen přední tyč. Oba týmy se prezentovaly aktivní hrou a snahou o kombinaci, za což mohla být Zbrojovka odměněna krátce před přestávkou. Melichar však střelu z vápna vyrazil a následnou dorážku Kubra dokázal zablokovat před brankovou čárou skluzem jeden z žižkovských obránců.

Ve 42. minutě nicméně Brno z nenápadné akce zahrozilo a získalo přímý kop. Míč si vzal na svědomí Roman Potočný a parádní střelou levačkou z uctivé vzdálenosti založil minimálně na gól kola. Domácím mohl vzápětí vrátit vedení Necid, jeho střelu z pravé strany vápna vykopával Štěpánek z brankové čáry.

Souboj střelců se tak přenesl do druhé půle, jejíž úvod tak záživný nebyl, ale rozhodně nenudil. Zpoza šestnáctky zkoušel pálit střídající Polák, leč usměrnil míč jen těsně nad břevno. Následně přišla dvouminutovka domácího brankáře. Nejprve se natáhl k levé tyči pro nepříjemně schovanou utaženou střelu Potočného, načež po rohovém kopu na brankové čáře reflexivně vytáhl povedenou Štěpánkovu hlavičku.

O pět minut později se hlásil o hattrick Necid, k němuž na penaltě propadl centr z pravé strany, jenže střela z otočky skončila jen na Muchovi. Oba týmy se snažily vyzrát na soupeře, ale dalších šancí v takovém počtu nepřibývalo.

Lehce uspávací fotbal se však Žižkovu vyplatil. V 73. minutě totiž defenzíva Zbrojovky zaspala při autu Richtera, jenž si ve vápně narazil s Batiojou a po jeho centru si míč srazil do vlastní branky Filip Štěpánek. Viktoria navíc pokračovala v aktivitě, ale Proškovu střelu k přední tyči Mucha vyrazil, zatímco proti Gembickému mu po pomohla právě tyčka.

Domácí přesto udeřili počtvrté. Pět minut před koncem řádné hrací doby Dominik Gembický ve středu hřiště zachytil kombinaci soupeře a z úniku překonal Muchu. Pražané v závěru nepolevili, fyzicky a psychicky unavené Brno už k ničemu nepustili.