02.10.2024 | Aleš Strouha | Zápas

Prostějov doma složil Zbrojovku a bodoval pošesté v řadě

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v utkání dohrávaného 9. kola Chance Národní Ligy porazili Brno 3:1. Po bezbrankové první půli šli domácí do vedení po trefě Martina Šindeláře v 51. minutě, pak dvakrát v rozmezí čtyř minut prosadil domácích Filip Žák. Zbrojovka kontrovala snížením Adama Kronuse, to ale na bodový zisk nestačilo. Brněnští tak čekají na výhru v soutěži už šest kol, naopak prostějovský celek bodoval v Chance Národní Lize pošesté za sebou.
51' Šindelář
55' Žák
58' Žák
66' Kronus
83' Ševčík
9' Štěpánek
Sestavy
Vejmola – Lehovec, Ševčík, Šindelář, Carneiro – Habusta (87. Matocha), Lahodný (34. Slaměna) – T. Jedlička (78. Koudelka), Lima (87. Hrdlička), Matoušek (78. Vybíral) – Žák (90+1. Bartolomeu)
Na lavičce: Šnajdr, Látal, Zapletal
Trenér: Radim Kučera
Mucha – Texl, Štěpánek, Luděk Pernica – Kubr, Hamza, Polák (59. Smejkal), Granečný – Švancara (59. Kronus), Potočný (70. Mičuda), D. Polášek (87. Toman)
Na lavičce: Sváček, Šlapanský, Mateković
Trenér: Jaroslav Hynek
Rozhodčí: Hocek – Lakomý, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 470

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Zápas mezi 1. SK Prostějov a FC Zbrojovkou Brno začal svižně, když se domácí ihned po úvodním hvizdu dostali do první šance. Leandro Lima si ve 2. minutě naskočil na centr, ale jeho hlavička mířila těsně nad branku. Oba týmy se v průběhu první půle střídaly v držení míče, přičemž více ze hry měli domácí. Prostějovští si vytvořili několik nebezpečných příležitostí, zejména Filip Žák a Leandro Lima, avšak brankář Filip Mucha zůstal nepřekonaný. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu, ačkoliv Prostějov byl aktivnějším týmem.

Druhý poločas přinesl výrazné oživení na straně domácích. Už v 51. minutě otevřel skóre utkání Martin Šindelář, který se po šťastném odrazu dostal k míči na hranici vápna a tvrdou střelou k tyči nedal brankáři šanci. Tento gól odstartoval mimořádnou desetiminutovku Prostějova. O pouhé čtyři minuty později si totiž smolně centrovaný míč z kopačky Filipa Žáka srazil do vlastní brány obránce Brna Filip Štěpánek, čímž domácí navýšili vedení na 2:0. A v 58. minutě přišel třetí úder, když Filip Žák dorazil do sítě míč po další chybě brněnské obrany a zvýšil na 3:0. Prostějov si tak během krátkého časového úseku vypracoval velmi příjemný náskok.

Zbrojovka Brno se pokusila zareagovat a po sérii střídání v 66. minutě snížila, když se po centru Lucase Kubra prosadil střídající Adam Kronus, který zakončoval zcela osamocený na zadní tyči. Tento gól dodal hostům sebevědomí a Brno začalo více tlačit na domácí defenzivu. Několik jeho pokusů však skončilo mimo branku, nebo si s nimi poradil brankář Vejmola. Prostějovští se po třech rychlých gólech stáhli do defenzivy a kontrolovali hru.

Závěr utkání se už nesl ve znamení maximální útočné snahy Brna, ale jeho akce končily na pevné obraně Prostějova. Domácí trenér Radim Kučera v posledních minutách využil několik střídání, aby zdržel hru a ušetřil čas. Brněnští hráči se i tak snažili dostat k dalšímu zakončení, ale bez výraznějšího úspěchu. Zápas skončil zaslouženým vítězstvím Prostějova 3:1, který se tak posunul již na deváté místo tabulky. Hosté naopak zůstali na předposlední patnácté příčce.