včera | Daniel Ryl | Zápas

Žižkov zvítězil na Spartě, opět se trefil Necid

Foto: sparta.cz
Fotbalisté B-týmu Sparty ve 14. kole Chance Národní Ligy podlehli doma Žižkovu 1:2. Skóre utkání otevřel nejlepší střelec soutěže Necid v 19. minutě a jen tři minuty poté zvýšil na 2:0. Hosté mohli přidat i další branky, ale do poločasu se skóre nezměnilo. Žižkov dvoubrankové vedení bránil celý druhý poločas, drama v závěru však ještě zařídil kontaktní branou Penxa.
90' Penxa
19' Necid
22' Necid
34' Hodouš
59' Penxa
82' Večerka
36' Jirásek
63' Vaníček
79' Necid
90+4' Sixta
Sestavy
Nalezinek – F. Říha, Večerka, M. Jedlička – Hodouš (71. Hruška), Okeke, Tošnar (71. V. Novák), L. Penxa – Michl (63. O. Penxa), Šiler, Rus (87. Osmani).
Na lavičce: Zajac, Piralić, Váňa, Cissé, Goljan
Trenér: Luboš Loučka
Melichar – M. Richter, Broukal, Fišl, Klusák – Vaníček (70. M. Hönig), Jirásek (84. Tregler), Petrák, Batioja (90+2. Sixta) – Prošek (70. Muleme) – Necid (84. Sodoma).
Na lavičce: Kotek, Divíšek, Řezáč, Gembický, Toula, Žiga
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Pechanec – Malimánek, Marek • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1618

Komentář

Už v první minutě zápasu zakončoval z rozruchu ve vápně Šiler, ale jeho povedený lob vytáhl bránící hráč před brankovou čárou na rohový kop. Žádná divoká ofenzivní smršť tím nezačala, oba týmy naopak hrály zodpovědně a nechtěly soupeře nastartovat zbytečnou chybou. Série nepřesností a centrů však sparťany uspala až moc.

V devatenácté minutě levá strana sparťanské defenzivy nabídla příliš prostoru Tomáši Necidovi, který parádní trefou o břevno potvrdil svou skvělou formu. O minutu později propadl pro změnu střed sparťanské obrany, kam pronikl nehlídaný Batioja, a přestože v souboji tváří v tvář dokázal na penaltě Nalezinka obejít, nakonec poslal míč jen vedle levé tyče.

Žižkov nadále využil, že je Sparta mimo rytmus. Z pěkné kombinace Vaníčka s Klusákem na levé straně těžil Václav Prošek, který tři minuty po Necidově trefě pálil zcela nehlídaný z penaltového puntíku, odkud propálil hlouček těl před sebou. Krátce nato mohl přidat třetí gól Jirásek, jehož přímý kop zamířil jen vedle levé tyče.

Tempo hry ovšem znovu opadlo. Až v závěru poločasu pálil zpoza vápna Jirásek, proti jehož pokusu se Nalezinek natáhl a vytěsnil ho na roh. Z následné standardky mohl na zadní tyči zakončit pro změnu nehlídaný Necid, ale míč poslal pouze nad branku.

Ve druhé půli se obraz hry příliš nezměnil. Na konci zajímavého brejku Žižkova pálil z hranice šestnáctky Batioja, ale utaženou střelu poslal jen vedle vzdálenější tyče. Sparta se směrem dopředu trápila, v podstatě první přímou střelu Rusa měl Melichar dobře odkrytou, proto ji schoval do své náruče. 

Žižkov jen kontroloval bezzubé ofenzivní výpady Sparty, naopak čekal na příležitost k brejkům. Sparta byla nebezpečná jen k vápnu, když už pálila, její střely letěly hodně vedle branky. Na druhé straně naopak mohl rozhodnout střídající Hönig, ale utažená střela ze strany mířila jen těsně vedle vzdálenější tyče!

Jistý Melichar v brance si následně poradil s tečovaným pokusem, jenž vyslal zpoza vápna Lukáš Penxa pouze do gólmanovy náruče. Novák v závěru střílel zprava vysoko nad branku, na druhé straně se po pěkné akci Žižkova pokoušel zahrozit Batioja, ale Nalezinek jeho nepříjemnou padající střelu k tyči vyškrábl na roh.

Když už se zdálo, že zápas další gól nenabídne, Sparta přeci jen snížila. Lukáš Penxa výborně doplnil útok po levé straně, dostal míč na kopačku a zatáhl ho do vápna, odkud mířenou trefou k levé tyči obstřelil Melichara. To však bylo všechno, Sparta se na nic dalšího nezmohla a Žižkov na svém domácím stadionu slaví netradiční venkovní výhru.