včera | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň si poradila s Prostějovem a zvítězila poprvé od začátku září

Foto: sklisen.com
Fotbalisté Líšně zdolali v 14. kole Chance Národní Ligy doma Prostějov 2:0 a poprvé od 1. září si připsali všechny body. Oba góly padly v prvním poločase, kdy se prosadili Ondřej Hapal a z pokutového kopu Jan Silný. V průběžné tabulce se Líšeň posunula na osmé místo, Prostějov prohrál druhý z posledních tří zápasů a je jedenáctý.
18' Hapal
43' Silný (pen)
bez branek
29' Dudl
33' Hapal
43' Habusta
Sestavy
Vajner – Ilko, Otrísal, M. Mach, Lutonský – Sedlák – Dudl (80. Vlasák), O. Hapal (72. Dziuba), M. Polášek (90+1. Aldin), Sokol (80. Rolinek) – Silný (72. Tauš)
Na lavičce: Ulrich, Jokovič, Cupal, Mionić, Kratochvíla, Kubovič
Trenér: Petr Maléř
Vejmola – R. Látal (46. Bartolomeu), Ševčík (46. Matocha), Carneiro, Lehovec (46. Bielan) – Žák, Hrdlička (81. Slaměna), Habusta, Lima – T. Jedlička, Koudelka (68. Vybíral)
Na lavičce: Neuman, Zapletal
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Vokoun - Hádek, Šafránková • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 506

Komentář

Úvod moravského souboje patřil Prostějovu, který měl prvních patnáct minut určitě více ze hry. Vajnera už v šesté minutě provětral tvrdou střelou Žák, brněnský brankář ji musel konečky prstů vytáhnout nad. Z následného rohu pro změnu zahrozil Lehovec a duchapřítomný Sokol jeho pokus vytáhl z brankové čáry.

Neproměněné šance musely hosty mrzet, protože Brňané se rázem začali dostávat do tempa. Nejprve Lutonský z rychlé brejkové situace těsně přestřelil, aby však o chvíli později přihrál Sokol na zadní tyč, kde stál připravený se svým volejem Ondřej Hapal. Třiadvacetiletý fotbalista se s ničím dlouho nepáral a přesnou střelou nedal Vejmolovi šanci. Těsně před poločasem pádil sám na bránu aktivní Dudl, ale nezakončil přesně. Mrzet ho to však nemuselo. Ve 43. minutě byl faulován Hapal hostujícím Habustou a rozhodčí ihned nařídil pokutový kop. Ten s přehledem proměnil líšeňský kanonýr Jan Silný a uzavřel tak povedený první poločas. 

Do druhého dějství učinil prostějovský trenér Radim Kučera hned tři změny v sestavě a na výkonu mužstva se to projevilo. Hanáci měli více ze hry, jenže je zrazovala koncovka. Střídající Bartolomeu měl na kopačce snížení. Z velké dálky vyslal prudkou ránu, která před Vajnerem ještě skočila, ale domácí gólman si s vypětím všech sil na brankové čáře poradil. Vajner čaroval i nadále. Po střele Žáka skvěle reagoval na teč a zabránil pohromě při změně směru. 

Pak mu pro změnu pomohlo břevno a také Otrísal, který vyřešil složitou situaci odkopem na brankové čáře. Horní konstrukce se třepala i na druhé straně, po Sokolově střele odrazil míč do tyče brankář Vejmola. V pohledném utkání bylo k vidění velké množství šancí, třetí uklidňující trefu mohli přidat Lutonský a pak také střídající Tauš, ale v obou případech si bývalý prvoligový gólman dokázal poradit. 

Líšeň doma vyhrála teprve podruhé v této sezoně, ale dalo by se říct, že zaslouženě. Výhru pak věnovala svému kapitánovi Michalu Jeřábkovi, který se v nemocnici zotavuje z těžkého úrazu hlavy.