předevčírem | Jiří Polášek | Zápas

Rezerva Sigmy třikrát využila přesilovku a otočila zápas se Spartou B

Foto: sparta.cz
Fotbalisté Olomouce B zvítězili v 13. kole Chance Národní Ligy doma nad rezervou Sparty 3:1. Pražany poslal do vedení v 16. minutě Daniel Michl, vzápětí však dostal červenou kartu jeho spoluhráč Roman Horák a Sigma v přesilovce stav otočila. Ještě do přestávky se trefili Martin Pospíšil a Jáchym Šíp a ve druhé půli zvýšil olomoucké vedení Kenneth Ikugar.
36' Pospíšil
42' Šíp
56' Ikugar
16' Michl
65' Dohnálek
17' Horák
74' Večerka
77' Novák
81' Šiler
Sestavy
Koutný – Slavíček, Dohnálek (72. Bednár), Leibl, Elbel – Šíp (88. Zahradníček), Israel (60. Jalovičor), Pospíšil – Langer (88. Martin Škoda), Křišťál – Ikugar (72. Proniuk)
Na lavičce: Macík, Stryk, Cahel, Emmanuel Amasi, Huňa
Trenér: Miloslav Brožek
Surovčík – Hodouš (66. V. Novák), M. Jedlička (66. Tošnar), Michl (76. Osmani), Šiler, F. Říha, Uhrinčať, Večerka, Rus (46. Hranoš), L. Penxa (76. Goljan), Horák
Na lavičce: Zajac, Krpálek, Váňa, Cissé
Trenér: Luboš Loučka
Rozhodčí: Opočenský – Kotík, Dresler • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 298

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Úvod zápasu patřil jednoznačně hostujícím fotbalistům. Ti drželi míč na kopačkách mnohem více, ze začátku se jim však nedařilo nacházet potřebné střelecké pozice. V osmé minutě si první větší příležitost vytvořil Penxa, který naběhl z levé strany s míčem do vápna, ale zblízka branku minul.

O dalších osm minut později už se sparťané radovali. Na nepříjemný centr z levé strany, který mířil do branky, dokázal Koutný zareagovat. Skokem k pravé tyči ho vyrazil, jenže přímo do prostoru, kde operoval úplně volný Daniel Michl. Tomu už jen stačilo z volného prostoru trefit branku.

Radost Pražanů ale netrvala dlouho. Hned v následující minutě došlo k souboji kousek od půlící čáry. Roman Horák nepříjemně a nebezpečně, ačkoliv bez úmyslu, zajel do jednoho ze soupeřů. Sudí neváhal ani sekundu a ihned vytáhl červenou kartu. Obraz hry se poté výrazně změnil.

Sigma přebrala otěže a v početní výhodě začala dominovat. Soupeře přehrávala, tvořila si velké šance. Už ve 25. minutě vypálil z dálky Pospíšil a trefil břevno hostující branky. Chvíli nato si aktivní Elbel udělal prostor na levé straně a z blízkosti Surovčíka zakroutil přízemní centr k pravé tyči. Tam si naběhl taktéž velice aktivní Ikugar, jenže balon netrefil.

K podobným situacím docházelo pravidelně. Ikugara stále hledalo hned několik hráčů. Ve 31. minutě to byl z levé strany Šíp, jenž sice svého spoluhráče našel, ale jeho hlavička mířila přímo do náruče brankáře Sparty. O minutu později to znovu zkusil Elbel, Ikugar znovu zakončoval, nicméně ani tentokrát Surovčíka nepřekvapil.

Ve 35. minutě byl Šíp faulován těsně před vápnem. K volnému přímému kopu se postavil Martin Pospíšil, který nádhernou zakroucenou střelou vymetl pravou šibenici Surovčíkovy branky a srovnal. Pospíšil byl navíc při chuti i nadále, o tři minuty později zatoužil po další brance, když si udělal v šestnáctce prostor. Následně z levé strany posílal parádní zatočený míč k pravé tyči, kde už ale zasáhl Surovčík.

Ve 42. minutě už byl gólman Sparty na Jáchyma Šípa krátký. Olomoucký záložník se prosadil i trochu se štěstím, když k němu propadl centr Langera z pravé strany. Šíp vlastně ani úplně nezakončil, míč se od něj spíš odrazil. Vypadalo to na zmařenou šanci, balon však zapadl přesně k levé tyči.

Sigma tak do druhého poločasu vyrazila s jednobrankovým vedením. To mohl ve 49. minutě navýšit Ikugar, kterého Křišťál našel přízemním pasem před volnou brankou, jenže útočník Sigmy přestřelil. Dlouho jej to mrzet nemuselo. Už v 56. minutě Kenneth Ikugar usměrnil do branky skluzem přihrávku Šípa a zvýšil náskok domácích.

Sparta pak měla ještě jednu větší šanci, kdy Hranoš přesprintoval soupeře na levé straně a posílal míč na dobíhající spoluhráče k zadní tyči. U ní ale ukázkovým skluzem zakročil jeden z olomouckých obránců. Oba týmy pak několikrát prostřídaly. Olomouc měla i další šance, ani jednu z nich už ale nevyužila. Sparta musela dokonce dohrávat v devíti, protože jí po zranění Večerky už nezůstala volná střídání. Zápas skončil výsledkem 3:1 pro domácí Sigmu, která si polepšila na 18 bodů.