před 2 hodinami | Petr Komárek | Preview kola

Preview 13. kola: Vedoucí Zlín hostí čtvrtou Opavu, Chrudim jede na Hanou

Foto: fczlin.com
Fotbalisté Zlína v Chance Národní Lize neprohráli jedenáct utkání v řadě, oproti druhé Chrudimi a třetímu Vyškovu navíc mají zápas k dobru. V 13. kole druhé nejvyšší soutěže se v pátek doma střetnou s Opavou (18:00), která na třetí místo ztrácí jediný bod a také odehrála o duel méně. Chrudim se v pondělní dohrávce představí na stadionu desátého Prostějova (17:00), Vyškov čeká v sobotu jihomoravský souboj v Líšni (15:30).

Zlín zvítězil v deseti po sobě jdoucích zápasech a na druhou Chrudim si aktuálně drží tříbodový náskok. V předešlých třech utkáních „ševci“ neinkasovali, během dosavadního průběhu soutěže zatím dostali jen tři góly. Jejich brankář Stanislav Dostál vychytal už osm čistých kont. Před reprezentační přestávkou celek z jihovýchodní Moravy uspěl ve Varnsdorfu (2:0).

„Opava je nepříjemný soupeř. Chce hrát kombinační fotbal, hodně dbá na držení míče. Budeme se snažit eliminovat jejich zbraně a zároveň využít jejich nedostatky, které máme nasledované,“ říká k pátečnímu duelu na Letné v rozhovoru pro klubovou televizi asistent zlínského trenéra Bronislava Červenky Lukáš Motal. „Soupeř je už spoustu let nebezpečnější spíše doma, ale dokáže potrápit i na venkovním hřišti. Musíme si na to dát pozor. Nicméně hrajeme v domácím prostředí a to nám opět velí jít jenom za vítězstvím,“ komentuje.

Opava stejně jako Zlín zasáhla dosud pouze do jedenácti ligových kol. Než CHNL přerušil program reprezentací, bodovala dvakrát v řadě. Bez branek remizovala v Olomouci s rezervou Sigmy a poté porazila záložní tým pražské Slavie (2:1). Slezané se na několik měsíců budou muset obejít bez svého kapitána Jiřího Janoščína. Zkušený dvaatřicetiletý obránce se zranil v srpnovém zápase na půdě Líšně a musel na operaci kolene. Podle prvotních odhadů by se mohl vrátit příští rok v dubnu.

V pátečních 18 hodin nastoupí také pátá Vlašim proti dvanáctému Táborsku a třináctá Jihlava proti šestnáctému Varnsdorfu. Severočeši nedokázali zvítězit v předešlých devíti soutěžních kolech a získali pouhé dva body. „Jihlava neměla dobrý start do soutěže, ale po změně trenéra v posledních třech zápasech nasbírala čtyři body a už nás přeskočila. Jsme si vědomi, v jaké jsme situaci a uděláme všechno proto, abychom bodovali,“ uvádí pro klubový web varnsdorfský kouč Ivan Kopecký.

Vysočina pod trenérem Markem Jarolímem bodovala ve dvou ze tří střetnutí a v průběžné tabulce se dostala ze sestupového pásma. „Čeká nás nepochybně kvalitní soupeř, jehož hra v posledních kolech zcela nekoresponduje s dosaženým bodovým ziskem a který rozhodně přijede s cílem vybřednout z poslední příčky tabulky,“ předesílá na webu fcvysocina.cz Jarolímův asistent Pavel Němec.

„Oporou Varnsdorfu je zkušená stoperská dvojice Kouřil – Kubista, ale v jeho sestavě najdeme i další šikovné fotbalisty, kteří jsou kreativní a nebezpeční v ofenzívě,“ doplňuje Němec. Na lavičce Táborska pak čeká premiéra nového trenéra Radka Kronďáka, jenž před týdnem nahradil odvolaného Romana Nádvorníka. Během soboty se tentokrát uskuteční jediný zápas. Devátá Líšeň vyzve od 15:30 třetí Vyškov.

Všechny tři nedělní utkání Chance Národní Ligy začnou v 10:15. Osmá Olomouc B hostí jedenáctou rezervu Sparty, šestý Žižkov čtrnáctou Zbrojovku Brno a sedmá Slavia B patnáctý Baník B. V pořadí 13. kolo Chance Národní Ligy završí v pondělí zápas Prostějova s Chrudimí. Východočeši v minulém kole vysoko podlehli Žižkovu (1:5) a skončila jim série, během které vyhráli osm z devíti duelů. Na druhém místě přesto figurují s devítibodovým náskokem na třetí Vyškov.

Zápas Zlína proti Opavě, Slavie B proti Baníku B a Prostějova proti Chrudimi odvysílá živě Česká televize, duel Žižkova s Brnem zase Sporty TV. Ostatní utkání můžete jako obvykle sledovat na chnliga.tv.