10.10.2024 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Chrudim? Sešla se skvělá parta. V kabině mě čekají dluhy, glosuje hráč měsíce Šerák

Foto: mfkchrudim.cz
Odchytal pouze tři zářijová utkání, zato mu vyšla na výbornou. Jáchym Šerák v nich ani jednou nekapituloval a Chrudimi pomohl získat do tabulky Chance Národní Ligy dalších sedm bodů. Sedm dosud zaznamenal i čistých kont celkem. S Východočechy prožívá povedený podzim, který v soutěži znamená průběžné druhé místo.

Během září jste v brance týmu s nejlepší ofenzívou ani jednou neinkasoval. Jak těžké bylo vychytat tři nuly v řadě?
Každý z těch tří zápasů byl o něčem jiném. Někdy mě to trefilo víckrát, jindy méněkrát. Taky byl zápas, kdy to kluci výborně odbránili a byl jsem prakticky bez práce. Náročnost se lišila.

Pojďme si jednotlivé zápasy rozebrat. Ve kterém jste byl, jak říkáte, prakticky bez práce?
Ve Varnsdorfu jsem toho měl méně, jako tým jsme dobře bránili. Letělo na mě jenom pár střel doprostřed branky, jinak tam nic vážnějšího nebylo. Až v závěru se míč dostal za mě a mířil do brány. Naštěstí to za mě vykopl obránce, takže z toho taky nebyl gól. Naopak v Líšni jsem toho měl víc. U nich je to těžké, mají dobrý tým. Tam jsem musel zapracovat trochu více.

Když vás ve Varnsdorfu překonali, věděl jste, že vás na brankové čáře ještě jistí obránce?
Tak nějak jsem jej vnímal, že tam běží. Přišel balon za obranu a nejprve mě trefil. Soupeř ale potom ještě dorážel a už jsem si v duchu nadával, že jsem to nechytil pořádně. Naštěstí za mě bek udělal perfektní skluz a odkopl to pryč. 

V dresu Varnsdorfu jste v předminulé sezoně působil, měl jste proti němu speciální motivaci?
Bylo to v podstatě stejné jako s každým jiným soupeřem. Ve Varnsdorfu se tým hodně změnil, už jsem znal jenom pár hráčů. Prostředí samozřejmě znám, něco jsem v něm odchytal. Motivaci do zápasu to ale neovlivnilo. Zase byla vyhrát a získat tři body.

Zatímco na severu Čech jste zvítězili 3:0, doma proti Táborsku jste se neprosadili a remizovali 0:0. Berete to jako ztrátu dvou bodů?
Určitě jo. Pozitivní sice bylo, že jsme gól nedostali, na druhou stranu jsme ho ale ani nedali. Táborsko má slušné mužstvo dopředu i dozadu. Je jedině škoda, že jsme doma ani jednou neskórovali. Mohly z toho být další tři body.

Zápas plynoucí celou dobu za bezgólového stavu musí být pro brankáře ošidnější, že?
Stoprocentně, za remízového stavu smrdí vždycky cokoliv. Oba týmy hrají daleko intenzivněji a mají úplně jinou motivaci, než když jeden vede 3:0. Takhle není až do konce nic jasné a hrozí vám ztráta bodů.

V Líšni jste uspěli 2:0 navzdory oslabení v posledních dvaceti minutách…
Po červené kartě jsme trošku zalezli, hrát o deseti je přece jenom něco jiného. Už jsme skoro jen bránili. Dvacet minut není krátká doba, můžete během ní dát klidně i tři góly. My jsme ale dobře bránili a gól nedostali.

Na konci první půle kopal soupeř trestný kop a balon nakonec skončil na břevně.
Tečoval jsem ho. Pokud si dobře vzpomínám, byli jsme dobře postavení ve vápně, ale míč přesto propadl. Objevil se tam jeden volnější hráč Líšně, střílel na zadní tyči o zem do brány. Balon jsem jenom lehce škrtnul, jeho trajektorie se moc nezměnila. I kdybych si na něj nesáhl, asi by šel do břevna. Mít dobře postavenou branku je základ (smích).

V září jste se stal i Chance Keeperem Chance Národní Ligy, to už jsou dvě ocenění. Jak na to reaguje pokladník?
Už se stalo, v kabině mám všechno napsané. Nějaké dluhy za to tam určitě jsou (úsměv).

Navzdory poslední porážce od Žižkova 1:5 jste v tabulce stále druzí. Jedete v Chrudimi nad plán?
Tolik se asi neočekávalo, že budeme v tabulce takhle vysoko. Letos se ale sešla skvělá parta. I v přípravných zápasech bylo vidět, že tým je výborně poskládaný a hrajeme fotbal, který nám svědčí. Náš cíl je uhrát co nejvíc bodů a vyhrát co nejvíc zápasů. Zatím se to docela daří.

Na třetí Vyškov máte pohodlný devítibodový náskok. Hraje se vám v takové situaci s větší lehkostí?
Neviděl bych to tak. Když neuhrajeme body, pokaždé nás to mrzí úplně stejně. Na druhou stranu slavíme pořád stejně, když ty body uhrajeme (úsměv). Tlak z této pozice asi takový není, náskok máme. Ale kdyby byla situace opačná a pohybovali bychom se na spodku tabulky, přišel by.