06.10.2024 | Daniel Ryl | Zápas

Sparta dvakrát dotahovala, nakonec Prostějov zlomila gólovou osmiminutovkou

Foto: sparta.cz
Rezerva pražské Sparty porazila v na góly bohatém nedělním dopoledním utkání 12. kola Chance Národní Ligy vysoko 5:2 Prostějov. Hanáci pod žižkovským vysílačem díky trefám Matouška a Limy dvakrát vedli, za domácí srovnávali ještě v první půli Penxa a Šiler. O svém triumfu rozhodli Pražané v rozmezí 69. a 77. minuty, kdy soupeři nasázeli hned tři góly. Nejprve se podruhé prosadil Šiler, poté si Penxovu ránu tečoval do vlastní sítě Ševčík a definitivu dal výsledku Michl. V 83. minutě byl ještě vyloučen domácí Okeke, na skóre už tento fakt ale neměl vliv. Prostějov uzavírá v tabulce nejlepší desítku. Sparta se na něj díky výhře dotáhla a je o pozici zpět jedenáctá.
26' Penxa
45' Šiler
69' Šiler
75' Penxa
77' Michl
9' Matoušek
41' Lima
43' Okeke
83' Okeke
90+2' Surovčík
36' Hrdlička
51' Matoušek
Sestavy
Surovčík – F. Říha, Uhrinčať, Večerka – Hodouš (76. V. Novák), Okeke, Tošnar (70. M. Jedlička), L. Penxa – Hranoš (64. Michl), Šiler, Mokrovics (64. Rus)
Na lavičce: Nalezinek, Váňa, Cissé, Goljan, Hruška, Osmani, Vitarigov
Trenér: Luboš Loučka
Vejmola – Lehovec, Ševčík, Šindelář, Carneiro – Slaměna (76. Koudelka), Hrdlička (87. R. Látal) – T. Jedlička (76. Matocha), Lima (87. Vybíral), Matoušek (61. Bartolomeu) – Žák
Na lavičce: Šnajdr
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Bohata – Leška, Novák • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 324

SESTŘIH ZÁPASU

Komentář

Už v šesté minutě televizního utkání našel Hrdlička ve vápně Žáka, jehož zakončení z penaltového puntíku letělo nad branku. O tři minuty později už se z hrozby stal první gól, jelikož Slaměnův nadýchaný centr našel hlavičku Jakuba Matouška, který se z penaltové úrovně nemýlil!

Rozhozená Sparta vzápětí zaváhala v defenzivě, Lima však pálil z hranice šestnáctky pouze nad. Atraktivní podívaná pokračovala i nadále, přičemž se o slovo přihlásil také sparťanský Šiler, jenž pálil vedle vzdálenější tyče, zatímco Lima na druhé straně předskočil Hodouše a z vápna trefil břevno Surovčíkovy branky.

Kdo by čekal, že se hra uklidní, mýlil by se. Sparta zahrozila středem hřiště, Tošnarova střela do středu branky však nebyla ničím, co by mělo Vejmolu rozhodit. O pět minut později už ale Sparta vyrovnala, a to po pěkné akci Hranoše, jenž na pravé straně zachoval klid a parádním zakrouceným míčem našel ve vápně nabíhajícího Lukáše Penxu. V tomto případě měl brankář hostů mizivou šanci na úspěch.

Skvělý poločas mohl potvrdit dalším gólem Lima, ale po pěkné akci Prostějova pálil na zadní tyči jen do rukavic Surovčíka. Na druhé straně nebezpečně hlavičkoval pro změnu Říha, jehož pokus letěl jen těsně nad pravým růžkem branky.

V poslední pětiminutovce už měl Leandro Lima větší štěstí! Krásnou akci po vhazování vedle vápna završil Matouškův centr, který byl odvrácen před vápno právě k Brazilci, jenž svou utaženou ránu poslal přímo k pravé tyči. Ač se zdálo, že Moravané půjdou do šaten s náskokem, Radek Šiler ze středu vápna zakončil Večerkovu zpětnou přihrávku a vyrovnal.

Začátek druhé půle se nesl v klidnějším duchu, přibylo nepřesností a nakopávaných míčů. Z průměru se vymanila jen Matouškova zajímavá střela zpoza vápna, pro kterou se musel Surovčík natáhnout k pravé tyči.

Po dvaceti minutách se však rozjela fotbalová přehlídka! Šiler nejprve na přední tyči neuspěl, a přestože Michl vzápětí zahodil samostatný únik, sparťané se radovali. Okeke stál o další minutu později na konci pěkné kombinace, načež poslal střílený centr do vápna, který Vejmola kvůli teči jen vyrazil a pohotový Radek Šiler získal Spartě vedení!

O tři minuty později mohl dokonat hattrick, ale ťukec ve vápně zakončil střelou z penaltového puntíku jen do pohotového Vejmoly. Tolik ho to mrzet nemuselo, protože přišly smrtící minuty v podání domácího týmu. Lukáš Penxa nejprve dostal míč do sítě z levé strany vápna, když si jeho střelu srazil do protipohybu vlastního brankáře Ševčík, Daniel Michl následně po brejku uklízel míč z malého vápna do prázdné sítě.

Šestý gól mohl přidat Rus, ale po chybě Šindeláře dokázal Vejmola jeho oblouček vyškrábnout. I díky druhé žluté kartě a vyloučení Okekeho se Prostějov nevzdal, tlačil se alespoň za dramatem, ale s výjimkou nastřeleného břevna v podání Šindeláře už další góly nepřidal a jediného hlasitého fanouška v kotli potřetí nepotěšil.