08.08.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 5. kola: Vedoucí Zlín hostí Žižkov, druhá Chrudim jde na čtvrtý Baník B

Foto: mfkchrudim.cz
Fotbalisté Zlína jako jediní v této sezoně Chance Národní Ligy zatím neprohráli ani neinkasovali. Z dosavadních čtyř zápasů získali deset bodů za tři vítězství a jednu remízu. V pátečním duelu pátého kola (18:00) se svěřenci Bronislava Červenky podruhé v řadě představí doma a narazí na devátý Žižkov. O bod méně než „ševci“ nasbírala druhá Chrudim, která třikrát naplno bodovala a jednou prohrála. Východočeši v sobotu (10:15) nastoupí na své půdě proti rezervě ostravského Baníku. Ta na ně z průběžného čtvrtého místa ztrácí dva body.

Zlín sérii bez porážky prodloužil naposledy v pondělí, v dohrávce čtvrtého kola doma zdolal Olomouc B 1:0 a vrátil se do čela průběžné tabulky. Brankář „ševců“ Stanislav Dostál ani ve čtvrtém utkání Chance Národní Ligy nedostal gól a se čtyřmi čistými konty vede statistiku vychytaných nul. Žižkov v neděli vyzrál na Prostějov (3:0) a ukončil čekání na premiérovou výhru v aktuálním ročníku. Venku Viktoria zatím pokaždé uhrála remízu 1:1.

„Čeká nás velmi nebezpečný soupeř, kterému se venku daří. Bude to zase těžké, ale pokusíme se to zvládnout,“ říká k pátečnímu zápasu na klubovém webu zlínský kouč Červenka. „Nečekám, že Žižkov s námi bude hrát otevřenou partii. My jsme doma, musíme více útočit, tvořit. Uvidíme, v jakém stavu bude hřiště. Asi se moc nezlepší, ale musíme se s tím vypořádat,“ hlásí obránce Dominik Simerský.

V pátek od 18 hodin změří síly také patnáctý Prostějov a pátá Vlašim. Hanáci v prvních čtyřech kolech CHNL neskórovali a připsali si jen dva body za dva bezgólové výsledky. Středočeši pod koučem Alešem Majerem ještě neprohráli. Předchozí čtyři ligová kola odehráli s bilancí jednoho vítězství a tří remíz. „Čeká nás těžký protivník, ale obecně platí, že v naší soutěži není ani jedno utkání lehké. Vlašim sice během léta výrazně obměnila kádr, má i nového trenéra, hraje ale stejně. Je důrazná, běhavá a dobře organizovaná,“ uvádí k Vlašimi na klubových stránkách trenér Prostějova Radim Kučera.

Sobota nabídne tři duely. Dopoledne se střetnou Chrudim a Baník B, od 15 hodin v souboji tabulkových sousedů dvanácté Táborsko a třináctá Zbrojovka Brno a od 17 hodin desátá Líšeň a osmá Opava. Zápas z Tábora odvysílá živě Sporty TV.

Chrudim ve třech z dosavadních čtyř utkání Chance Národní Ligy udržela čistý štít, aktuálně si drží šňůru 211 minut bez obdržené branky. Druhý gól od Vlašimi, která MFK jako dosud jediný soupeř dokázala porazit (2:0), dostala v 59. minutě. Brněnskou Zbrojovku a rezervu Slavie pak Východočeši udolali shodně 1:0. Jejich útočník David Látal figuruje na nejvyšších příčkách tabulky střelců. Stejně jako opavský Čejka, žižkovský Necid, sparťan Rus a slávista Pikolon se zkraje soutěže trefil třikrát.

„Co jsme si stihli už napozorovat, Baník hraje úplně jiným stylem než Slavia. Více se to blíží k dospělému fotbalu, Baník je přímočařejší, ale nemá takovou dominanci ve hře jako náš poslední soupeř. Hrají pragmatičtější, jednodušší, ale možná nebezpečnější fotbal,“ komentuje ostravský B-tým, který si ve středeční dohrávce druhého kola poradil s Varnsdorfem (2:0), trenér Chrudimi Jindřich Tichai.

Nedělní zápasy CHNL proti sobě svedou čtrnáctou Olomouc B a šestnáctou Jihlavu (10:15) a jedenáctou Spartu B a třetí Varnsdorf (10:30). Sigma i Vysočina stále čekají na první výhru, oba celky si předtím připsaly po dvou remízách a porážkách. Varnsdorf ve středu v Ostravě poprvé v této sezoně prohrál, přesto se díky lepšímu skóre právě oproti Baníku B udržel mezi třemi nejlepšími týmy soutěže. Spartě, která v předešlých domácích utkáních remizovala s Baníkem (2:2) a deklasovala Jihlavu (4:0), na Severočechy chybí tři body.

Program pátého kola Chance Národní Ligy uzavře pondělí dohrávka mezi sedmým Vyškovem a šestou rezervou Slavie (17:30). Jihomoravané stále zůstávají bez prohry, tři body se jim ale poprvé podařilo získat až minulý víkend ve Vítkovicích (3:1). Sešívaní se v tabulce nacházejí před nimi pouze o skóre. Naposledy podlehli Chrudimi a mají vyrovnanou bilanci dvou vítězství a dvou porážek. Zápas z Drnovic nabídne v přímém přenosu Česká televize na kanále ČT Sport.